Een paar jaar terug heb ik een kerstdorp gemaakt van papier maché voor onder de kerstboom. Papier maché geeft het dorp een mooie uitstraling maar er was helaas weinig ruimte voor kersthuisjes en al helemaal niet voor een kersttrein.

Dit jaar ben ik dan ook begonnen aan een nieuw kerstdorp.

Onderstaande beschrijving geeft aan hoe je stap voor stap je eigen display kunt maken voor je kerstdorp.

Benodigde onderdelen:

 • MDF Plaat 244 x 122 9mm dik (eventueel 12mm) door midden gezaagd, 1 plaat iets groter dan de andere 122 x 135 en 122 x 109 (Karwei)
 • Multiplex plaat 30 x 30 CM (Karwei)
 • Plankjes van gelijke hoogte (ong. 10 cm) ongeveer 8 stuks
 • Steigerbuis voetplaat 50mm (Karwei)
 • Steigerbuis 50mm x 500mm (Karwei)
 • 4 x slotbout met moer M6 x 35mm (Karwei)
 • 3 x Vlinder bout M6 (Karwei)
 • 2 x bout verzonken kop 5 x 25mm
 • Koppelstuk 5mm
 • 3 á 4 bussen PUR schuim (Action)
 • Kit acrylraat wit (Action)
 • Verf wit (Action)
 • Tube bruine en zwarte verf (Action)
 • Kunstsneeuw (Intratuin)
 • Spuitlijm (Action)

 

 

Benodigde gereedschappen:

 • Decoupeerzaag
 • Schuurpapier
 • Hobbymes
 • Potlood
 • Kitspuit
 • IJzerboor 5 mm
 • Tap 6mm

 

Stap 1: Bepaal de plek van de kerstboom

Meet uit waar de kerstboom moet komen te staan. Dit is afhankelijk hoe je het display wilt plaatsen.

Ter referentie: mijn boom is ongeveer 180 cm en heeft een doorsnede van iets meer dan 100 cm, ik heb het midden op 55 cm vanaf de achterkant en vanaf de rechter zijkant gedaan.

 

 

Stap 2: Monteer de voetplaat

Omdat het MDF maar 9mm dik is (i.v.m. gewicht) heeft de voetplaat niet veel steun. Om de voetplaat toch goed vast te zetten lijmen we een Multiplex plaat van ongeveer 30 x 30 cm op de plek die je als midden hebt uitgemeten is stap 1.

Vervolgend met slotbouten de voetplaat vast maken.

 

 

Stap3: De tweede laag

Om het kerstdorp hoogte te geven monteren we een tweede plaat. Zet hiervoor de plankjes op de onder plaat en dan de tweede plaat er boven op. bekijk eerst hoe je de tweede plaat wilt hebben.

 

Je kunt nu ook alvast kijken hoe je de rails het beste kunt plaatsen.

Stap 4: bepaal model bovenplaat

Teken de randen van de bovenplaat af. Doe dit met een golvende beweging. Zaag de vorm uit.

 

 

Stap 5: Monteer de bovenplaat

Schroef de plankjes vast aan de bovenplaat, daarna kun je de onder plaat vastschroeven. Dit vergt wel een goed gevoel om te bepalen waar je de schroeven in moet draaien! Zaag een gat in het midden waar de voet van de kerstboom komt (steigerbuis).

Zaag een golvende lijn in de onder plaat die een beetje aansluit bij de bovenplaat.

 

 

Stap 6: maak de houder voor de voet

Om de kerstboom straks vast te zetten heb je een houder nodig. Met dit display gebruiken we niet meer het orginele kruis dat wordt meegeleverd met de kunst kerstboom maar maken we zelf een houder met de steigerbuis.

Boor aan het einde van de bui3 3 gaten  van 5 mm (120 graden verdeeld) en tap hier vervolgend M6 draad in.

Boor vervolgens ongeveer 15 cm vanaf de bovenkant een gat helemaal door de buis heen zodat deze aan de andere kant er uit komt.

Plaats de kunststof dop op de onderkant van de kerstboom en plak met tape het koppelstuk hier op. vervolgens kun je deze in de buis schuiven en het koppelstuk vastschroeven met de bouten.

 

 

Stap 7: maak de "berg"

Het display is nu klaar om dicht te maken. Ik heb hiervoor PUR schuim gebruikt. Je zou dit ook met papier maché kunnen doen.

Plaats de steigerbuis in de voetplaat en zet deze vast. Plaats een oude krant over het gat in het midden met de steigerbuis in het midden. plak een oude krant om de buis zodat de PUR niet aan de buis vast gaat zitten. Nu kun je laagje voor laagje de PUR schuim opbouwen. Omdat je niet in één keer de berg met PUR kunt maken maar je wel de bus leeg moet maken, kun je de rest van de PUR gebruiken om de ruimte tussen de boven en onder plaat op te vullen.

Wees niet bang dat de PUR te veel "uitdijt", dit kun je later prima wegsnijden.

 

Als het PUR goed is uitgehard kun je dit afsnijden waar dat nodig is. Als je grote gaten hebt in de PUR dan kun je dit villen met acrylaatkit, ook randen kun je hier goed mee vullen.

 

STAP 8: Verf het display

 

Vers het display eerst helemaal in een witte kleur.

Als de verf goed droog is kun e de accenten aanbrengen, gebruik hiervoor een spons en doe hier een beetje zwarte verf op en dep vervolgens op het display, doe dit ook met bruine verf.

Als deze verf ook goed droog is kun je het display voorzien van nep sneuw. Spuit een beetje spuitlijk op het display en strooi er vervolgens wat kunstsneuuw op.

Resultaat:

 

STAP 9: Inrichten kerstdorp

Nu kun je het kerstdorp inrchten.

Begin eerst met de trein rails en danmet de huisjes. Je kunt eenvoudig alle kabels wegwerken via het gat in het midden of via de achterzijde. De kastjes waarop je de adapters kunt aansluiten liggen nu allemaal tussen de platen in. Sluit de adapters aan op een verlengsnoer.

Tip: gebruik een afstandsbediening om de verlichting van je dorp en boom aan of uit te zetten, te koop bij bouwmarkt of Action.

Om de huisjes voor aan te sluiten kun je een stukje uit de PUR berk snijden. Als je de draad door het gat hebt gedaan dan kun je het uitgesneeden stukje weer terugdrukken in het gat.

Gebruik voor de lantarens speciale plak kit van Lemax. Hierme kun je ook kabeltjes vastzetten.

Strooi fijn grint op de plaat om dit als een pad of weg te laten lijken. Strooi na afloop wat extre kunstsneuw over het dorp om het nog echter te laten lijken.

 

Stap 10: Klaar!

 

 

Prettige kerstdagen!